Strogonow drobiowy to smaczna i treściwa zupa gulaszowa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego i warzyw pozwala wydobyć z potrawy subtelny wachlarz smaków i aromatów.
Przepis na strogonow drobiowy jest bardzo prosty, dlatego nie musicie mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Składniki to produkty łatwo dostępne przez cały rok w każdym sklepie spożywczym. Jeśli lubicie takie gulaszowe klimaty, to gorąco polecam wypróbować ten przepis.
STROGONOW DROBIOWY PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 5 ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 700 ml bulionu warzywnego
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- mieszanka do zagęszczenia zupy (2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody)
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu do zarumieniania.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy do garnka i chwilę podsmażamy.
- Następnie do cebuli przekładamy pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy aż pieczarki puszczą wodę.
- Kolejno dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w słupki, marchewki pokrojone w półplasterki, ogórki kiszone oraz podsmażonego kurczaka. Całość zalewamy bulionem i mieszamy.
- Następnie dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Garnek przykrywamy pokrywką i całość dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, oraz mieszankę do zagęszczenia zupy – w tym celu 2 łyżki mąki pszennej mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie mieszankę dodajemy do zupy i cały czas mieszamy do zgęstnienia.
- Gotowy strogonow drobiowy podajemy np. ze świeżym pieczywem.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym zobaczycie cały proces z przygotowania tego pysznego dania.