Ciasto Usta Grażyny to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się dla osób, które nie mają piekarnika, choć sądzę, że raczej każdy go posiada w dzisiejszych czasach. Mimo wszystko do przygotowania tego smakołyku będzie on zbędny.
Ciasto Usta Grażyny to deser, który można przygotować w dosłownie 20 minut. Jedynym mankamentem jest to, że musimy poczekać, aż stężeje, ale na pewno każdy z Was ten czas wykorzysta w pożyteczny sposób.
Ciasto Usta Grażyny wygląda bardzo apetycznie, dzięki biszkoptom z nadzieniem z dżemu porzeczkowego, które po przekrojeniu przypominają soczyste i ponętne usta. Stąd też wywodzi się nazwa ciasta.
Do przygotowania tego ciasta potrzebny nam będzie ser z wiaderka, śmietana 30%, galaretki malinowe, biszkopty i herbatniki, czyli wszystkie ogólnodostępne składniki, które możecie zakupić w dowolnym sklepie. Jeśli macie ochotę na małe co nieco lub spodziewacie się gości i chcecie ich poczęstować czymś smakowitym, ciasto Usta Grażyny będzie idealnym pomysłem.
PRZEPIS NA CIASTO USTA GRAŻYNY
Składniki
MASA
- 1 kg sera twarogowego na sernik
- 2 galaretki malinowe
- 1/2 szklanki cukru
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 ml wody
GALARETKA
- 2 galaretki malinowe
- 800 ml wody
DODATKOWO
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 200 g biszkoptów okrągłych
- 160 g herbatników
Uwaga: Ilość herbatników i biszkoptów zależy od ich rodzaju (firmy) jedne są lżejsze, inne cięższe. Podałam przybliżoną wartość. Lepiej kupić więcej by nie brakło.
Przygotowanie
- Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 500 ml wody. Odstawić do przestygnięcia.
- Spód biszkopta posmarować dżemem i przykryć go drugim biszkoptem. Przygotować tak kilkanaście sztuk, do wypełnienia całej blachy.
- Śmietankę ubić z cukrem, ciągle ubijając dodawać twaróg z wiaderka, oraz powoli wlewać zimną galaretkę.
- Blaszkę o wymiarach 24×35 wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na nią ułożyć warstwę herbatników.
- Połowę masy rozprowadzić na herbatnikach, a na nią ułożyć ciasteczka z nadzieniem z dżemu.
- Następnie wyłożyć drugą warstwę masy. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
- W międzyczasie przygotować galaretkę malinową.
- Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.