Pasta kanapkowa to świetne smarowidło, które urozmaici nasze śniadanie czy kolację. Można je przygotować z wielu ciekawych składników w różnych połączeniach i smakach. Na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na pasty kanapkowe, polecam Wam szczególnie:
- Pasta kanapkowa z 3 składników
- Pasta kanapkowa w 5 minut
- Pasta kanapkowa z tuńczykiem
- Pasta brokułowa
- Pasta jajeczna
W tym wpisie, przed Wami zielona pasta kanapkowa. Jej głównym składnikiem jest awokado, jajka oraz tuńczyk. Składniki te idealnie do siebie smakują, a połączone ze sobą smakują naprawdę rewelacyjnie. Pasta wzbogacona jest o cebulkę oraz przyprawy, które nadają jej wyrazistości.
Poniżej zaprezentuję wam prosty i szybki przepis na pyszną pastę kanapkową. Jestem pewna, że urozmaici ona każde śniadanie czy wieczorny posiłek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
ZIELONA PASTA KANAPKOWA – PRZEPIS
Składniki
- 1 awokado
- 2 jajka
- 1 puszka tuńczyka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
- Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, tuńczyka odsączamy z zalewy.
- Pokrojone jajka, cebulkę i tuńczyka dodajemy do awokado, całość rozdrabniamy widelcem, by składniki się połączyły. Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, sól oraz pieprz. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy ze świeżym pieczywem.