Ciasto Filadelfia to pomysł na ciekawy deser, który pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, masy śmietankowo-serowej i wiśni zatopionych w galaretce. Prosto i smacznie. Ciasto Filadelfia doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty, lub na specjalne okazje takie jak urodziny, imieniny czy święta. Ciasto na pewno przykuje uwagę gości i z przyjemnością będą się nim zajadać. Zapraszam na przepis!
CIASTO FILADELFIA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g sera z wiaderka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
Warstwa galaretkowa z owocami
- 1 słoik wiśni drylowanych w syropie (720 g)
- 1 galaretka wiśniowa
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą masę z dodatkiem soli. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już szklista, dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę pszenną wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Pod koniec mieszania dodać olej.
- Masę przełożyć na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 30 minut, do tzw suchego patyczka.
WARSTWA Z GALARETKĄ
- Do rondelka przelać sok z wiśni i dolać wody tak, by łącznie otrzymać 500 ml płynu. Zagotować, dodać galaretkę wiśniową i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
- Do przestudzonej galaretki wsypać drylowane wiśnie i odstawić do lekkiego stężenia.
MASA SEROWA
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do przestudzenia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ser z wiaderka.
- Do żelatyny dodać 2 łyżki masy i wymieszać. Następnie całość przelać do masy serowej i wymieszać.
- Masę wyłożyć na biszkopt i ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
- Na stężałą masę serową wyłożyć galaretkę z wiśniami i wyrównać. Całość ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszam również na krótki filmik, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto!