Jeśli szukasz szybkiego ciasta ze śliwkami, który przygotujesz w mgnieniu oka, to jest to przepis dla Ciebie!
Ciasto sypane ze śliwkami to bardzo prosty pomysł na deser, który składa się ze śliwek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, kasza manna, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórkami masła pokrywa się wierzch. Bardzo proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami, idealne na każdą okazję.
CIASTO SYPANE ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g masła (zimnego, najlepiej prosto z zamrażarki)
- ok. 1 kg śliwek
Przygotowanie
1. Do miski wsypać mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać suche składniki i podzielić na 3 równe części.
2. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
3. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki oraz spód wysmarować masłem.
4. Na dno formy wysypać 1/3 część suchych składników, a na nie rozłożyć warstwę śliwek. Całość posypać cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć śliwki i posypać cynamonem. Wysypać ostatnią warstwę suchych składników.
5. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na wierzchu ciasta.
6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na ciasto sypane ze śliwkami krok po kroku.