Ciasto sypane ze śliwkami

Ciasto sypane ze śliwkami

Jeśli szukasz szybkiego ciasta ze śliwkami, który przygotujesz w mgnieniu oka, to jest to przepis dla Ciebie!



Ciasto sypane ze śliwkami to bardzo prosty pomysł na deser, który składa się ze śliwek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, kasza manna, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórkami masła pokrywa się wierzch. Bardzo proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami, idealne na każdą okazję.

CIASTO SYPANE ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g masła (zimnego, najlepiej prosto z zamrażarki)
  • ok. 1 kg śliwek


Przygotowanie

1. Do miski wsypać mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać suche składniki i podzielić na 3 równe części.

2. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.

3. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki oraz spód wysmarować masłem.

4. Na dno formy wysypać 1/3 część suchych składników, a na nie rozłożyć warstwę śliwek. Całość posypać cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć śliwki i posypać cynamonem. Wysypać ostatnią warstwę suchych składników.

5. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na wierzchu ciasta.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut.



szybkie ciasto ze śliwkami
Ciasto sypane ze śliwkami przepis


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na ciasto sypane ze śliwkami krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 15

Dodaj komentarz

16 − sześć =