Domowe pizzerinki to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Są bardzo smaczne, a ich rozmiar sprawi, że możemy je zebrać ze sobą do szkoły czy pracy.
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant),
- 150 ml ciepłej wody (niegorącej!),
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka przyprawy do pizzy lub ziemniaków.
Składniki na sos do pizzerinek:
- 4 łyżki sosu barbecue,
- łyżki ketchupu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- szczypta chilii,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku.
Dodatki to kwestia indywidualna, tutaj można poszaleć. My użyliśmy:
I rodzaj
- pieczarki,
- pomidorki koktajlowe,
- kukurydza,
- kabanosy.
II rodzaj
- szynka z kurczaka,
- pomidorki koktajlowe,
- kukurydza,
- oliwki.
Sposób wykonania ciasta:
Suche składniki do ciasta przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Wykładamy składniki na stolnicę i stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Gotowe ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ścierką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
Sposób wykonania sosu:
Cebule kroimy na bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę, następnie dusimy na patelni z 1/2 literatki wody (nie ma potrzeby smażyć na maśle). Gdy woda odparuje, łączymy z pozostałymi składnikami.
Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy okręgi przy pomocy szklanki. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem. Następnie nakładamy sos i składniki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Bardzo dobre, polecam 🙂
Super przepis, wypróbowałam i jestem zachwycona 🙂 pyszne!