Domowe Pizzerinki – Pyszny Przepis na Mini Pizze w Wersji Fit



Domowe pizzerinki to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Są bardzo smaczne, a ich rozmiar sprawi, że możemy je zebrać ze sobą do szkoły czy pracy.

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant),
  • 150 ml ciepłej wody (niegorącej!),
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy lub ziemniaków.

Składniki na sos do pizzerinek:

  • 4 łyżki sosu barbecue,
  • łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta chilii,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku. 


Dodatki to kwestia indywidualna, tutaj można poszaleć. My użyliśmy:

I rodzaj

  • pieczarki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kukurydza,
  • kabanosy.

II rodzaj

  • szynka z kurczaka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kukurydza,
  • oliwki.

Sposób wykonania ciasta:

Suche składniki do ciasta przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Wykładamy składniki na stolnicę i stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Gotowe ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ścierką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.



Sposób wykonania sosu:

Cebule kroimy na bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę, następnie dusimy na patelni z 1/2 literatki wody (nie ma potrzeby smażyć na maśle). Gdy woda odparuje, łączymy z pozostałymi składnikami.

Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy okręgi przy pomocy szklanki. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem. Następnie nakładamy sos i składniki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

2 komentarze

Dodaj komentarz

trzy − jeden =