Gulasz węgierki to świetny pomysł na rodzinny obiad. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości, urodziny, imieniny, a nawet na święta. Możemy go przygotować także w tygodniu, w formie tradycyjnego obiadu, robiąc większą porcję, na 2-3 dni.
Ten aromatyczny i pełen smaku gulasz po węgiersku można podawać na wiele różnych sposobów. Tradycyjnie z ziemniakami i surówką, ale także z chlebem czy plackami ziemniaczanymi. Przyznam szczerze, że w naszym domu ta ostatnia wersja pojawia się najczęściej.
Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszny gulasz po węgiersku. Idealny na obiad dla całej rodziny. Zapraszam!
PRZEPIS NA GULASZ WĘGIERSKI
Składniki
- 500 g szynki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprze i papryką słodką.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła. Po czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do duszącej się cebuli przełożyć mięso. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
- Po czasie, na patelnie wyłożyć pokrojone w plasterki pieczarki, dusić do momentu, aż zmniejszą swoją objętość.
- Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, przecier pomidorowy oraz sos sojowy, całość wymieszać i dusić kilka minut. Dodać również ziele angielskie, liść laurowy oraz wlać szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu przez 60 minut.
- Po upływie czasu w 100 ml wody rozpuścić łyżkę mąki. Całość wlać do gotującego się gulaszu. Gotować, mieszając do momentu zgęstnienia sosu.
- Gotowy gulasz podawać z ziemniakami, chlebem lub plackami ziemniaczanymi.
Witam czy można pominąć sos sojowy albo co zamiast?
Można pominąć 🙂