Klopsiki w młodej kapuście
Klopsiki duszone w młodej kapuście to bardzo smaczne danie z patelni. Warto je przygotować, póki trwa sezon na młodą kapustę. Danie to smakuje naprawdę świetnie, polecam serwować je z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. W naszym domu to jedno z ulubionych dań sezonowych.
Pulpeciki z tego przepisu wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie a młoda kapusta aromatyczna i delikatna. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Na moim blogu znajdziecie już przepis na klopsiki w młodej kapuście, do którego wypróbowania Was również zachęcam. Przepisy nieco się od siebie różnią, dlatego też polecam wypróbować oba!
PRZEPIS NA KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- 200 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- kilka gałązek świeżego koperku
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Wykonanie
- Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na talerz przekładamy odrobinę mąki. Z doprawionego mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i odkładamy na deskę.
- Patelnię z olejem rozgrzewamy, przekładamy przygotowane kotleciki i obsmażamy z obu stron na rumiano.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przekładamy pokrojoną cebulę i podsmażamy.
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do duszącej się cebuli. Całość razem podsmażamy kilka minut.
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy nożem lub za pomocą mandoliny. Kapustę przekładamy na patelnię z cebulą i marchewką, zalewamy bulionem i dusimy przez 5-7 minut. Po czasie dodajemy zblenowane pomidory z puszki oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz oraz szczyptę cukru. Całość dokładnie mieszamy.
- Na patelnię przekładamy usmażone klopsiki, przykrywamy pokrywką i razem dusimy około 20 minut. Na końcu danie dekorujemy świeżym koperkiem.