Makaron po wiejsku to bardzo smaczne i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się gdy nie mamy pomysłu na obiad. Przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu.
Produkty do przyrządzenia tego dania są proste i łatwo dostępne – makaron spaghetti, kiełbasa, cebula, kukurydza, papryka i śmietana. Połączenie tych składników to prawdziwe działo kulinarne. Wszystko do siebie idealnie pasuje i tworzy wyśmienite danie, któremu nie sposób się oprzeć.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na makaron po wiejsku i jak zawsze zachęcam do przygotowania!
MAKARON PO WIEJSKU PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 3 | Poziom trudności: łatwy
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 300 g ulubione kiełbasy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 250 ml śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
- Następnie do cebuli dodać pokrojoną w półplastry kiełbasę. Całość smażyć aż kiełbasa się ładnie przypiecze.
- Kolejno dodać pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wrzucić ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszać.
- Do śmietanki dodać sól oraz pieprz i zalać zawartość patelni. Całość posypać startym na tatce żółtym serem. Patelnię przykryć pokrywką i dusić przez około 10 minut na wolnym ogniu.
- Po upływie czasu całość przemieszać i posypać zieleniną.
Dodatkowo mam dla Was krótki filmik, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować makaron po wiejsku.