Rogaliki drożdżowe to idealny pomysł na smaczną przekąskę dla wszystkich miłośników drożdżowych wypieków. Najczęściej przygotowywane są oczywiście rogaliki z marmoladą. Tym razem jednak wybrałam budyń. Przygotowałam domowe rogaliki z budyniem, które smakują rewelacyjnie.
Rogaliki drożdżowe polecam każdemu, nawet osobom, które nie mają ręki do pieczenia. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją i będziecie mieć pewność, że Wasze rogaliki wyjdą idealne.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne rogaliki drożdżowe. Idealne na śniadanie, słodką przekąskę, a także posiłek do pracy. Domowe rogaliki możemy także zaserwować w formie deseru, kiedy spodziewamy się gości. Na pewno będą zachwyceni. A tymczasem zostawiam Was z przepisem.
PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM
Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE
- 2 jajka
- 550 g mąki pszennej
- 3 łyżki płynnego masła
- 250 ml mleka
- 14 g drożdży instant
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki soli
NADZIENIE
- 2 budynie czekoladowe – 80 g proszku
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
DODATKOWO
- jajko – do posmarowania
Sposób przygotowania
- Mleko podgrzać tak by było lekko ciepłe, następnie dodać drożdże, łyżkę cukru, mąki. Wymieszać łyżką, odstawić by drożdże zaczęły pracować.
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, jaja i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę, przykryte ściereczką.
- Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, dodając jednak 800 ml mleka-zamiast 1 l.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 centymetra.
- Wykrawać nożem trójkąty, na każdy umieścić łyżeczkę budyniu. Zawinąć w rogalik.
- Gotowe rogaliki odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 10 minut, grzanie góra-dół.