Sałatka z łososiem to świetna propozycja na smaczną, sycącą i bezmięsną sałatkę. Połączenie pieczonego łososia z rukolą, serem pleśniowym, gruszką oraz suszonymi pomidorami to idealny wybór. Do sałatki przygotowałam delikatny sos na bazie oliwy, czosnku, musztardy i miody, który idealnie pasuje do tych składników.
Inspiracją do przygotowania tej sałatki, była moja ulubiona sałatka z rukolą i serem pleśniowym. Kurczaka zastąpiłam pieczonym łososiem, który również fajnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeśli lubicie łososia, gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
SAŁATKA Z RUKOLĄ I ŁOSOSIEM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g łososia
- 150 g makaronu
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1 gruszka
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 100 g rukoli
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Łososia doprawić solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 13-15 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
- Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
- Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ser z niebieską pleśnią również pokroić w kostkę.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
- Do miseczki wlać oliwę, dodać płynny miód, sok z cytryny, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do dużej miski przełożyć makaron, dodać rozdrobnionego widelcem łososia, gruszkę, ser z niebieską pleśnią, pomidory suszone oraz rukolę. Polać sosem i delikatnie wymieszać.