Pyszna i prosta w przygotowaniu świąteczna babka makowa. Idealna na świąteczny stół i nie tylko! Tę doskonałą babkę z makiem z pewnością pokochacie już po pierwszym kęsie.
Babka makowa przygotowana jest z ciasta drożdżowego, które jest niesamowicie mięciutkie i delikatne. Dodatek to masa makowa, którą można przygotować samodzielnie lub kupić gotową, wówczas babka będzie szybka w przygotowaniu. Ta fenomenalna babka makowa świetnie będzie prezentować się na świątecznym stole i z pewnością posmakuje każdemu. Zapraszam na przepis!
ŚWIĄTECZNE BABKA MAKOWA – PRZEPIS
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 80 g masła
- 125 ml ciepłego mleka
- 400 g masy makowej
Polewa
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść posiekanych orzechów
Wykonanie
- Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, żółtko, (jajko i żółtko temp. pokojowa), roztopione masło, cukier, drożdże oraz mleko. Całość mieszamy ręcznie, lub za pomocą robota. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.
- Na stolnicę obsypaną mąką wykładamy ciasto i formujemy prostokąt. Dłuższy bok prostokąta powinien być mniej więcej równy obwodowi naszej formy. Na cieście rozprowadzamy masę makową, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwijamy w rulonik i układamy w formie, wysmarowanej wcześniej tłuszczem.
- Ciasto w formie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po upływie czasu babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy babkę na kilkanaście minut do przestygnięcia.
- Polewa: 100 ml śmietanki kremówki łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewę wykładamy na babkę i posypujemy orzechami.