Kiełbasa po cygańsku to pomysł na szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Danie bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Taką kiełbasę możemy podawać z pieczywem, gotowanymi ziemniaki czy makaronem.
Przepis na kiełbasę po cygańsku jest bardzo łatwy i wymaga tylko kilku składników, które niemal każdy ma pod ręką w swojej kuchni. Do tego dania wystarczy nam kiełbaska, kilka warzyw i pomidory z puszki. Całość smakuje wyśmienicie i gwarantuję, że zachwyci domowników.
KIEŁBASA PO CYGAŃSKU PRZEPIS
Składniki
- 500 g kiełbasy (u mnie drobiowa)
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 ogórki konserwowe
- 300 g pieczarek
- 1 puszka pomidorów krojonych
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie
1. Kiełbasę podsmażamy do zarumienienia z obu stron.
2. Na osobnej patelni szklimy cebulkę. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy aż pieczarki zmiękną, a woda z nich odparuje.
3. Kolejno wrzucamy pokrojoną w słupki paprykę czerwoną i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Smażymy do momentu aż papryka zmięknie.
4. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Dusimy około 5 minut.
5. Na koniec przekładamy usmażoną kiełbasę i całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.