Filet z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych mięs. W swoich przepisach również bardzo często wykorzystuję właśnie fileta z kurczaka. Mięso jest bardzo delikatne, smaczne i można je przygotować na wiele różnych sposobów.
Tym razem w naszym domu zagościł filet z kurczaka w sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami. Bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i sycące danie, które polecam każdemu. Zaserwowałam je z ryżem oraz surówką colesław z kapusty pekińskiej. Możecie również danie to podać z ziemniakami, kaszą czy makaronem. Myślę, że w każdej wersji będzie smakować idealnie.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem! Jestem pewna, że będzie zachwyceni smakiem tego dania. Kurczak w sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiadek na niedzielę i nie tylko.
KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 120 ml bulionu
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa gyros
- natka pietruszki
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą gyros. Można je zamarynować dzień wcześniej, by mięso dokładnie przeszło przyprawami, jednak nie jest to konieczne.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka z obu stron na złoty kolor.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. W tym celu cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy na patelnię i podsmażamy.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, przekładamy na patelnię z duszącą się cebulą. Całość dusimy 3-4 minuty.
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przekładamy na patelnię. Dodajemy kawałki usmażonego mięsa oraz przelewamy bulion. Całość razem dusimy pod przykryciem 6-7 minut.
- Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz wlewamy śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut do zgęstnienia sosu. Na końcu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.