Chleb nocny to idealne pieczywo dla osób, które nie mają czasu, lub nie lubią przebywać w kuchni. W tym przepisie nie ma nic trudnego ani czasochłonnego, gdyż wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki a kolejnego dnia blaszkę wstawić do piekarnika. Brzmi banalnie prawda?
Do przygotowania chleba nocnego potrzeba zaledwie kilka składników. Nieoczywistym produktem jest twaróg, który wzbogaca chleb w źródło białka. Chlebek jest bardzo delikatny i mięciutki z chrupiącą skórką. Idealnie smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masełka. Musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA CHLEB NOCNY
Składniki
- 550 g mąki pszennej typu 650
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suszonych drożdży
- 200 g twarogu chudego
- 330 ml letniej wody
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg oraz sól. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier, wlewamy do pozostałych składników. Całość wyrabiamy za pomocą dłoni lub robota na jednolite ciasto.
- Keksówkę o wymiarach 11×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Rano wyjmujemy chleb z lodówki i odstawiamy na 30-40 minut by nabrał temperatury pokojowej.
- Blaszkę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chlebek studzimy na kratce.
Jeśli lubicie domowe pieczywo polecam Wam również moje inne przepisy:
- Chleb z gara
- Chleb który zawsze wychodzi
- Chleb z naczynia żaroodpornego
- Chleb na kefirze z ziarnami
- Bułki zaparzane
- Bułki bez drożdży
- Domowe bułki do hamburgerów
- Bułeczki jogurtowe
- Pszenne bułeczki śniadaniowe