Smaczny pomysł na filet z indyka. Mięso jest soczyste i miękkie. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.
Panierowane kotlety pod pierzynką to danie idealne na obiad dla całej rodziny. Kotlety są bardzo chrupiące, a to za sprawą panierki z płatków kukurydzianych. Pierzynka natomiast dodaje ciekawego smaku całej potrawie. Tak przygotowane kotlety są bardzo syte i pożywne. Gwarantuję, że posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom.
Jeśli znudziły Wam się zwykłe schabowe i szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować te pyszne panierowane kotlety pod pierzynką. Poniżej znajdziecie listę składników, oraz sposób przygotowania.
PANIEROWANE KOTLETY POD PIERZYNKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z indyka
- przyprawa gyros
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Farsz
- 4 ogórki korniszony
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
Panierka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 200 g płatków kukurydzianych
Przygotowanie
- Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rozbić tłuczkiem.
- Przyprawić przyprawami z obu stron.
- Każdy kotlet panierować kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Ogórki oraz ser żółty zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać.
- Usmażone kotlety przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek wyłożyć porcję farszu.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez ok. 15 minut.
Poniżej znajdziecie również krótki filmik, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować panierowane kotlety pod pierzynką.
Jeśli podoba Wam się pomysł na takie kotleciki pod pierzynką, polecamy sprawdzić również nasze wcześniejsze przepisy na: filet z kurczaka pod marchewkową pierzynką, filet z kurczaka pod pieczarkową pierzynką, kurczak pod jajeczną pierzynką, filet z kurczaka pod paprykową pierzynką, filet z kurczaka pod cebulową pierzynką, filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką, filet z kurczaka pod pierzynką z młodej kapusty.