Mizeria na zimę to świetny sposób na zachowanie cudownego smaku ogórków przez cały rok. Co najważniejsze mizeria ta jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia.
Z ogórków gruntowych można przygotować wiele smacznych przetworów. Oczywiście najpopularniejsze są ogórki kiszone, czy konserwowe. Oprócz nich w każdej spiżarni powinny znaleźć się także inne smakołyki z ogórków. Polecam Wam tutaj szczególnie:
- Ogórki w miodzie do słoików
- Sałatka z ogórków teściowej
- Ogórki z kurkumą
- Ogórki po meksykańsku
- Ogórki z pieprzem
- Sałatka z ogórków do słoików
W tym wpisie chciałabym Wa polecić pyszną mizerię na zimę, która smakuje praktycznie tak samo, jak ta przygotowana ze świeżych ogórków. W początkowej fazie pasteryzacji ogórki wyglądają praktycznie jak te na mizerię. W późniejszych etapach nieco zżółkną, ale to normalne. Taką mizerię ze słoika możemy podawać samą w sobie lub odsączyć z zalewy i wymieszać ze śmietaną. W obu tych wersjach smakuje świetnie.
Poniżej w kilku prostych krokach opisałam Wam jak przygotować domową mizerię do słoików. Jak sami widzicie, lista kroków jest bardzo krótka a taka mizeria szybka i łatwa do zrobienia. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA MIZERIĘ NA ZIMĘ
Składniki
- 3,5 kg ogórków
- 4 cebule
Zalewa
- 6 szklanek wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
* szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie
- Ogórki obieramy i kroimy w plasterki jak na tradycyjną mizerię.
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
- Do wyparzonych słoików przekładamy plaster cebuli, pokrojone ogórki (można je delikatnie ugnieść) na wierzch kolejny plaster cebuli.
- Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier oraz sól. Całość zagotowujemy. Przygotowaną zalewą zalewamy ogórki.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Na dno dużego garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę, układamy słoiki, tak by się nie stykały i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Kiedy woda się zagotuje, pasteryzujemy 5-7 minut.
- Następnie delikatnie wyjmujemy słoiki z wody, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką do całkowitego wystudzenia.
Witam, taką mizerię potem normalnie łączę ze śmietaną i będzie pyszna jak w lato 🤔