Mizeria na zimę

Mizeria na zimę

Mizeria na zimę to świetny sposób na zachowanie cudownego smaku ogórków przez cały rok. Co najważniejsze mizeria ta jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia.



Z ogórków gruntowych można przygotować wiele smacznych przetworów. Oczywiście najpopularniejsze są ogórki kiszone, czy konserwowe. Oprócz nich w każdej spiżarni powinny znaleźć się także inne smakołyki z ogórków. Polecam Wam tutaj szczególnie:

W tym wpisie chciałabym Wa polecić pyszną mizerię na zimę, która smakuje praktycznie tak samo, jak ta przygotowana ze świeżych ogórków. W początkowej fazie pasteryzacji ogórki wyglądają praktycznie jak te na mizerię. W późniejszych etapach nieco zżółkną, ale to normalne. Taką mizerię ze słoika możemy podawać samą w sobie lub odsączyć z zalewy i wymieszać ze śmietaną. W obu tych wersjach smakuje świetnie.

Poniżej w kilku prostych krokach opisałam Wam jak przygotować domową mizerię do słoików. Jak sami widzicie, lista kroków jest bardzo krótka a taka mizeria szybka i łatwa do zrobienia. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

PRZEPIS NA MIZERIĘ NA ZIMĘ

Składniki

  • 3,5 kg ogórków
  • 4 cebule

Zalewa

  • 6 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

* szklanka o pojemności 250 ml



Wykonanie

  • Ogórki obieramy i kroimy w plasterki jak na tradycyjną mizerię.
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
  • Do wyparzonych słoików przekładamy plaster cebuli, pokrojone ogórki (można je delikatnie ugnieść) na wierzch kolejny plaster cebuli.
  • Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier oraz sól. Całość zagotowujemy. Przygotowaną zalewą zalewamy ogórki.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Na dno dużego garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę, układamy słoiki, tak by się nie stykały i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Kiedy woda się zagotuje, pasteryzujemy 5-7 minut.
  • Następnie delikatnie wyjmujemy słoiki z wody, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką do całkowitego wystudzenia.


Mizeria na zimę przepis
Mizeria na zimę przepis
Mizeria na zimę przepis
Mizeria na zimę przepis
mizeria do słoików


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 182

1 komentarz

Dodaj komentarz

13 − 11 =