Lekkie, delikatne i pyszne ciasto brzoskwiniowa dama z posypką kokosową. Bazą ciasta jest delikatny i puszysty biszkopt, nasączony syropem z brzoskwiń.
Krem to połączenie śmietanki z mascarpone oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wierzch ciasta udekorowany jest bitą śmietaną oraz posypką kokosową. Ciasto brzoskwiniowa dama smakuje naprawdę rewelacyjnie! Pięknie prezentuje się na stole i zbieram mnóstwo pochwał.
Przepis na ciasto brzoskwiniowa dama, wbrew pozorom wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę składników niezbędnych do przygotowania ciasta. Zapraszam na przepis! Ciasto brzoskwiniowa dama będzie idealnym wyborem na święta, rodzinne przyjęcia czy domowe imprezy.
Polecam Wam również inne pyszne ciasta z brzoskwiniami:
- Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
- Ciasto z brzoskwiniami i nutellą
- Ciasto brzoskwiniowe z czekoladą
- Makowa panienka z brzoskwiniami
- Ciasto z brzoskwiniami
- Ciasto podwójnie brzoskwiniowe
- Ciasto z musem brzoskwiniowym
- Sernik z brzoskwiniami
CIASTO BRZOSKWINIOWA DAMA – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM Z BRZOSKWINIAMI
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
BITA ŚMIETANA
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
WARSTWA KOKOSOWA
- 120 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
Wykonanie
BISZKOPT
* jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka jajek przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
KREM Z BRZOSKWINIAMI
- Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Syrop zostawiamy na później, do nasączenia biszkopta.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone oraz cukier puder wymieszany ze śmietan-fix. Dodatek śmietan-fix sprawi, że masa będzie sztywniejsza i ciasto będzie się ładniej kroić, można go pominąć. Całość ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystego i sztywnego kremu.
- Pierwszy blat biszkopta nasączamy za pomocą pędzelka syropem z brzoskwiń. Wykładamy połowę kremu i układamy pokrojone brzoskwinie. Następnie wykładamy pozostały krem i przykrywamy płatem biszkopta. Wierzch również nasączamy syropem z brzoskwiń.
BITA ŚMIETANA
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą i sztywną masę. Tutaj również, jeśli Wam zależy, by była ona sztywniejsza, można do cukru pudru dodać śmietan fix.
- Bitą śmietanę wykładamy na biszkopt.
WARSTWA KOKOSOWA
- Na patelnię wykładamy masło z cukrem i roztapiamy. Następnie przekładamy wiórki kokosowe i całość razem podprażamy, aż kokos nabierze złocistego koloru. Lekko studzimy i wykładamy na ciasto.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.