
Zupa cebulowa – klasyczny przepis na rozgrzewającą zupę
Są takie potrawy, które nigdy się nie nudzą. Jedną z nich jest zupa cebulowa – danie proste, a jednocześnie eleganckie, które od lat kojarzy się z francuską kuchnią i wyjątkowym smakiem.
Zupa cebulowa to jedna najprostszych i najszybszych w przygotowaniu zup, jakie znam. Aromatyczna, rozgrzewająca i pełna smaku. Idealnie sprawdza się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy sycącego i prostego w przygotowaniu posiłku. Sekretem idealnej zupy cebulowej, jest długie duszenie cebuli, które wydobywa naturalną słodycz i głębię smaku.
Aby przygotować tradycyjną zupę cebulową, wystarczy kilka podstawowych składników: cebula, masło, bulion, przyprawy i kilka suszonych grzybów.
Jak podawać zupę cebulową?
Tradycyjnie ze świeżym pieczywem lub z zapieczonymi grzankami serowymi. Najlepiej sprawdzi się bagietka i ser żółty.
PRZEPIS NA ZUPĘ CEBULOWĄ
Składniki
- 600 g cebuli
- 10 g suszonych grzybów
- 1 l bulionu
- 120 ml białego wina wytrawnego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 200 ml wrzątku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- świeża bazylia lub natka pietruszki
Wykonanie
- Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić.
- Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka.
- W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przełożyć pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 25 minut, na małej mocy palnika. Podczas smażenia do cebuli dodać tymianek.
- Zwiększyć moc palnika, dodać wino i gotować przez około 2 minuty. Kolejno wlać gorący bulion oraz grzyby wraz z wodą. Całość gotować pod przykryciem przez około 25 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.


