Zupa cebulowa z suszonymi grzybami

cebulowa zupa z grzybami

Zupa cebulowa – klasyczny przepis na rozgrzewającą zupę



Są takie potrawy, które nigdy się nie nudzą. Jedną z nich jest zupa cebulowa – danie proste, a jednocześnie eleganckie, które od lat kojarzy się z francuską kuchnią i wyjątkowym smakiem.

Zupa cebulowa to jedna najprostszych i najszybszych w przygotowaniu zup, jakie znam. Aromatyczna, rozgrzewająca i pełna smaku. Idealnie sprawdza się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy sycącego i prostego w przygotowaniu posiłku. Sekretem idealnej zupy cebulowej, jest długie duszenie cebuli, które wydobywa naturalną słodycz i głębię smaku.

Aby przygotować tradycyjną zupę cebulową, wystarczy kilka podstawowych składników: cebula, masło, bulion, przyprawy i kilka suszonych grzybów. 

Jak podawać zupę cebulową?

Tradycyjnie ze świeżym pieczywem lub z zapieczonymi grzankami serowymi. Najlepiej sprawdzi się bagietka i ser żółty.



PRZEPIS NA ZUPĘ CEBULOWĄ

Składniki

  • 600 g cebuli
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 l bulionu
  • 120 ml białego wina wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 200 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia lub natka pietruszki

Wykonanie



  1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. 
  3. W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przełożyć pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 25 minut, na małej mocy palnika. Podczas smażenia do cebuli dodać tymianek. 
  4. Zwiększyć moc palnika, dodać wino i gotować przez około 2 minuty. Kolejno wlać gorący bulion oraz grzyby wraz z wodą. Całość gotować pod przykryciem przez około 25 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 


zupa cebulowa
przepis na zupę cebulową
zupa cebilowa z suszonymi grzybami




Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 436

Dodaj komentarz

9 + dziewięć =